Jaap Groenendijk
12-05-2023

Kindertijdschriften van alle (leef)tijden

De opkomst van digitale media heeft voor slachtoffers gezorgd onder de papieren kindertijdschriften. Maar ze worden nog steeds met veel plezier gelezen. En dat zal niet veranderen.

Kindertijdschriften van alle (leef)tijden

In Nederland zijn kindertijdschriften onverminderd populair. Veel kinderen lezen nog steeds graag papieren tijdschriften, ondanks de opkomst van digitale media en sociale netwerken. De markt voor kindertijdschriften is de afgelopen jaren natuurlijk wel sterk veranderd door de opkomst van digitale media. En veel traditionele tijdschriften hebben zich aangepast door ook digitale versies van hun tijdschriften aan te bieden.

Daarmee kon het tij niet geheel worden gekeerd. De totale markt voor papieren tijdschriften - en ook voor kindertijdschriften - is simpelweg veel kleiner geworden. En een aantal bekende titels van weleer liggen niet meer in schappen van de supermarkt. Zeker voor tieners is het aanbod veel minder groot dan vroeger. Zo zijn bladen als Hitkrant, CosmoGirl, BreakOut en Fancy helaas verdwenen.

Sinds enkele jaren lijkt de markt zich echter te hebben gestabiliseerd. En hoewel veel vrije tijd van de kinderen is ingepikt door "schermpjes" wordt nog altijd een deel van de tijd doorgebracht met een papieren tijdschrift. Zeker bij jonge kinderen (die nog geen eigen telefoon hebben) en bij oudere kinderen (die op een gegeven moment naar een nieuwe balans zoeken tussen digitaal en analoog) wordt papier nog steeds (of weer) op prijs gesteld.

Hoe dit zich in de toekomst gaat ontwikkelen, blijft natuurlijk onzeker. Maar onderstaande kindertijdschriften hebben in ieder geval voorlopig hun plekje in de kinderkamer verworven.

Top 5 tijdschriften voor kleuters en peuters

 • Bobo - Bobo is een tijdschrift voor kinderen van 4 tot 7 jaar oud. Het is gericht op het aanmoedigen van lezen en het ontwikkelen van taalvaardigheden. Het tijdschrift bevat veel plaatjes, verhalen, puzzels en kleurplaten.
 • Okki - Okki is een tijdschrift voor kinderen van 4 tot 8 jaar oud. Het richt zich op educatie, vermaak en spel. Het bevat veel puzzels, spelletjes en activiteiten, en ook verhalen en stripverhalen.
 • Donald Duck Junior - Donald Duck Junior is een tijdschrift voor kinderen van 5 tot 7 jaar oud. Het bevat strips en verhalen over de bekende Disney-figuren en is gericht op vermaak en plezier.
 • Pompoen - Pompoen is een tijdschrift voor kinderen van 3 tot 6 jaar oud. Het richt zich op de ontwikkeling van de taalvaardigheid, met veel verhalen, gedichten en spelletjes. Het bevat ook educatieve artikelen over bijvoorbeeld natuur en wetenschap.
 • Pippo - Pippo is een tijdschrift voor kinderen van 2 tot 6 jaar oud. Het richt zich op de ontwikkeling van de zintuigen en het stimuleren van de creativiteit en fantasie. Het bevat veel kleurrijke illustraties, verhalen en spelletjes.

Top 5 tijdschriften voor kinderen op de lagere school

 • Donald Duck - Donald Duck is een eigenlijk een tijdschrift voor alle leeftijden en van meerdere generaties. Miljoenen mensen over de gehele wereld hebben met dit blad het plezier van het lezen van een spannend verhaal ontdekt. Die verhalen volgen nog steeds een beproefd recept, maar ze zijn ook met de tijd meegegaan.
 • National Geographic Junior - National Geographic Junior is een tijdschrift voor kinderen van 8 tot 12 jaar oud. Het richt zich op de ontdekking van de wereld en het begrijpen van de natuur en de wetenschap. Het bevat artikelen, foto's en illustraties die gericht zijn op educatie en vermaak.
 • Zo Zit Dat - Zo Zit Dat is een tijdschrift voor kinderen van 7 tot 12 jaar oud. Het richt zich op wetenschap en technologie, en probeert op een toegankelijke manier antwoord te geven op de vragen van nieuwsgierige kinderen. Het bevat veel artikelen, experimenten en quizzen.
 • Tina - Tina is een tijdschrift voor meiden van 8 tot 12 jaar oud. Het bevat strips, verhalen en artikelen over onderwerpen die meiden interessant vinden, zoals mode, vriendschap en beroemdheden.
 • Quest Junior - Quest Junior is een tijdschrift voor kinderen van 7 tot 12 jaar oud. Het richt zich op wetenschap en technologie, en bevat artikelen, experimenten en puzzels. Het probeert kinderen op een speelse manier te laten leren en ontdekken.

Top 5 tijdschriften voor kinderen op de middelbare school

 • Meiden Magazine - Meiden Magazine is een tijdschrift voor meiden van 12 tot 19 jaar oud. Het richt zich op mode, beauty, gezondheid en relaties. Het bevat ook artikelen over popcultuur en beroemdheden.
 • KIJK - KIJK is een tijdschrift voor jongens en meiden van 12 tot 17 jaar oud over wetenschap en techniek. Elke vier weken gunt dit magazine een uniek kijkje nemen in de wereld van wetenschap, microbiologie, geschiedenis, techniek en nog veel meer.
 • Quest - Quest is een tijdschrift voor nieuwsgierige lezers vanaf 14 jaar oud. Het richt zich op wetenschap, geschiedenis, technologie en cultuur. Het bevat artikelen, quizzen en puzzels.
 • ELF Voetbal - ELF Voetbal is het voetbalmaandblad voor iets oudere voetbalfans - en hun ouders. Zeker als u zoon of dochter voetbalt en/of voetbal speelt op de (spel)computer is dit een leuk cadeau.
 • OOR - OOR is een muziektijdschrift voor muziekliefhebbers vanaf 16 jaar oud. Het richt zich op muzieknieuws, interviews, recensies en achtergrondartikelen. Het bevat ook concertagenda's en cd-besprekingen.

Gerelateerde artikelen