Jaap Groenendijk
16-05-2017

Donald Duck helpt school in Rotterdam om taalachterstand te verkleinen

Kinderen van groep 3 t/m 8 op de Da Costaschool in Rotterdam ontvangen een jaarabonnement op Donald Duck of op Donald Duck Junior. Met een doel.

Donald Duck helpt school in Rotterdam om taalachterstand te verkleinen

Kinderen van groep 3 tot en met 8 op de Da Costaschool in Rotterdam ontvangen een jaarabonnement op Donald Duck Weekblad of op Donald Duck Junior. Hiermee hoopt de school en de gemeente de taalachterstand van veel kinderen te verkleinen.

Het project is een samenwerking van de Da Costaschool in de Afrikaanderwijk, de gemeente Rotterdam en Donald Duck Weekblad. Laaggeletterdheid is, zeker ook in Rotterdam Zuid, een groot maatschappelijk probleem. Dat geldt zowel voor ouders als voor kinderen. Kinderen "op Zuid" kampen vaak al met een taalachterstand wanneer zij voor het eerst op school komen. En het is in de praktijk moeilijk voor basisscholen om deze achterstand aan te pakken.

Woordenschat en begrijpend lezen

Op de Da Costaschool in Rotterdam Zuid krijgen alle kinderen vanaf groep 3 dit jaar een abonnement op Donald Duck Weekblad of Donald Duck Junior. Doel is het leesplezier te stimuleren; thuis én op school. Ook hoopt de school zo de woordenschat en het begrijpend lezen van hun leerlingen te vergroten.

Directrice van de Da Costaschool Pia Poot: "Op de Da Costaschool doen we er alles aan om onze kinderen veel te laten lezen en het lezen ook leuk te vinden. Het lezen van strips zoals zeker Donald Duck Weekblad is daar een welkome aanvulling op en biedt onze leerkrachten en leerlingen nieuwe mogelijkheden."

Dit zou zeker kunnen werken. Onderzoek heeft immers reeds aangetoond dat als je kinderen attractieve lectuur geeft, ze méér lezen. Daarnaast heeft het een postief effect op begrijpend lezen en taalvaardigheid. Het motto is dus om niet de techniek, maar het plezier in eerste instantie voorop te laten staan. Donald Duck en andere strips kunnen daar zeker aan bijdragen.

Marcel Dela Haije (Gemeente Rotterdam): "Zelf ben ik opgegroeid met Donald Duck Weekblad, zo nu ook mijn kinderen. Ik zie wat het doet om op een leuke manier lezen en taal te ervaren. Dit project starten we ter bevordering van de actieve en passieve beheersing van de Nederlandse Taal. We zijn ontzettend trots dat we samen met Donald Duck Weekblad dit project hebben kunnen starten en kijken uit naar de resultaten!"

Gerelateerde artikelen