Jaap Groenendijk
31-05-2017

Regionaal dagblad als gemeentelijke waakhond

Uit een onderzoek ingesteld door het Stimuleringsfonds voor de Pers naar de kwaliteit van regionaal nieuws is gebleken dat deze online nog te wensen overlaat.

Regionaal dagblad als gemeentelijke waakhond

Uit een onderzoek ingesteld door het Stimuleringsfonds voor de Pers naar de kwaliteit van regionaal nieuws is gebleken dat deze online nog veel te wensen overlaat. Zeker bij grotere gemeenten geven de regionale dagbladen nog altijd de meeste informatie het reilen en zeilen van gemeentes en gemeentebestuurders.

Uit een analyse van het online nieuws in/over zo'n 80 gemeenten blijkt dat zeker bij kleinere gemeenten (minder dan 20.000 inwoners) er online vrijwel geen nieuws over de lokale politiek en gebeurtenissen was te vinden. En bij grotere gemeenten werd het online nieuws voornamelijk verzorgd door onafhankelijke websites, zogenaamde 'hyperlocals', die met moeite door enthousiastelingen in de lucht wordt gehouden. Het online nieuws bestond daarnaast hoofdzakelijk uit korte berichten (max. 140 woorden) zonder achtergronden.

Kortom regionale dagbladen spelen nog steeds een rol van belang. En woon je in een grotere gemeente is een abonnement of proefabonnement op een regionaal dagblad nog niet zo'n slecht idee.

Gerelateerde artikelen