Jaap Groenendijk
06-01-2021

Het nieuws van De Telegraaf bij De Limburger

De Limburger shopt vanaf nu bij De Telegraaf.

Het nieuws van De Telegraaf bij De Limburger

Vanaf 2021 klopt dagblad De Limburger voor het landelijke en internationale nieuws aan bij De Telegraaf - tot voor kort was het AD de hofleverancier voor deze berichten. Daarnaast zullen het NRC Handelsblad en de Belgische De Standaard de abonnees van Dagblad de Limburger met gedeelde artikelen helpen hun horizon te verbreden.

Deze verandering komt niet geheel uit de lucht vallen. De Telegraaf, NRC en De Limburger maken immers alledrie deel uit van het Belgische Mediahuis. Tot deze uitgever behoren ook de regionale kranten Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, Noordhollands Dagblad, de-limburger, Leidsch Dagblad en De Gooi- en Eemlander. Ook zij zullen in de toekomst terugvallen op de redacties van De Telegraaf en in minder mate NRC voor hun niet-regionale nieuws.

Niet de héle landelijke krant

De logica achter de samenwerking is simpel. De journalisten en redactie van de regionale krant kunnen zich volledig focussen op de regio. Bij hetzelfde budget (en dus tegen dezelfde abonnementsprijs) kan meer onderzoeksjournalistiek worden bedreven en een kwalitatief betere krant worden geleverd mét ook nog het belangrijke landelijke en internationale nieuws. Voor de landelijke krant betekent het tegelijkertijd meer lezers van hun artikelen en soms ook een 'scoop' als een regionale krant iets ontdekt met landelijke interesse.

Als de regionale kranten echter zonder restricties nieuws kunnen overnemen, schaadt het op een gegeven moment de landelijke kranten. En daarom kent het delen, cq. overnemen, van nieuws enkele restricties. Zo worden nieuwsberichten pas overgenomen nádat ze bij de landelijke krant zijn verschenen. Berichten waarvan het auteursrecht niet bij de krant ligt, blijven buiten de deal. En artikelen mogen alleen worden aangeboden aan betalende abonnees - en dus niet bijvoorbeeld gewoon online worden gezet.

Maar toch van grote toegevoegde waarde

Hoewel de samenwerking en nieuwsdeling dus hun grenzen kennen, betekenen ze voor de regionale krant toch een enorme verrijking. Moest je vroeger toch min of meer kiezen voor een kwaliteitskrant voor regionaal nieuws of voor een landelijke krant voor landelijk en internationaal nieuws, nu biedt Dag De Limburger het beste van 2 werelden. Dus, wilt u maar één krant en woont u in Limburg? Kies voor De Limburger en ontvang ál het nieuws dat u raakt.

Bekijk de actuele aanbiedingen voor De Limburger op Abonnement.nl.

Bron: Villamedia

Gerelateerde artikelen