Jaap Groenendijk
18-10-2023

Uniek AD: regionaal nieuws van een landelijke krant

Het AD is altijd dichtbij. Zo dichtbij zelfs, dat u ook het nieuws uit uw buurt in deze krant kunt lezen. Het AD is immers de enige landelijke krant met regionale journalistiek. Maar waar schrijft de redactie precies over? En waar vindt u het regionieuws?

Uniek AD: regionaal nieuws van een landelijke krant

Als de abonnees van een van de regionale titels van het AD bij lezersonderzoeken de vraag krijgen waarom ze een abonnement hebben genomen, noemen ze vrijwel altijd als eerste of tweede reden: het regionale nieuws. "Het AD wordt vaak gezien als een groot landelijk merk, maar we zijn óók een groot regionaal merk", zegt hoofdredacteur Regio Paul van den Bosch. "Wij brengen een combinatie van nationaal en internationaal nieuws, sportnieuws én regionaal nieuws. Dat is een enorm voordeel voor onze lezers."

- Prijzen nieuw AD abonnement -
Abonnement Periode Prijs Korting  
Compleet 4 weken €4,00 90% Bestel
Compleet 1 jaar €6,50 p/w 33% Bestel
Compleet 2 jaar €6,00 p/w 38% Bestel
Compleet 3 jaar €5,50 p/w 43% Bestel
Zaterdag + Digitaal 6 weken €4,00 90% Bestel
Zaterdag + Digitaal 1 jaar €4,25 p/w 38% Bestel
Zaterdag + Digitaal 2 jaar €4,00 p/w 42% Bestel
Zaterdag + Digitaal 3 jaar €3,75 p/w 45% Bestel
Digitaal 8 weken €4,00 82% Bestel
Digitaal 1 jaar €3,75 p/w 32% Bestel
Digitaal 2 jaar €3,50 p/w 37% Bestel
Digitaal 3 jaar €3,25 p/w 41% Bestel

Bestel of vergelijk deze abonnementen met die van andere landelijke kranten.

Zeven regionale titels

Het AD heeft zeven regiotitels: AD Rotterdams Dagblad, AD Haagsche Courant, AD Utrechts Nieuwsblad, AD Amersfoortse Courant, AD Groene Hart, AD De Dordtenaar en AD Rivierenland. Deze zeven regionale titels verzorgen in totaal achttien verschillende edities. In de krant en online berichten de regioredacties over alles wat er gebeurt in en om Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Amersfoort, het Groene Hart, Dordrecht en Rivierenland. Ze maken verhalen en video’s over zaken die de lezer dicht bij huis meemaakt.

"Het is vaak van groot belang wat de politiek besluit op het Binnenhof, maar wat er in het plaatselijke gemeentehuis gebeurt kan jouw dagelijkse leven net zo zeer beïnvloeden", aldus Van den Bosch. "En ik ben vast niet de enige die op zijn mobiel begint te zoeken als ik in de verte een sirene hoor. Is het een ongeluk of een brand? Waar is het precies gebeurd? Regionale journalistiek gaat ons allemaal aan."

Waar leest u het regionieuws?

Het regionale nieuws leest u in het dagelijkse regiokatern in de krant, op de site en via de app van het AD. Op de homepage van AD.nl ziet u in de bovenste horizontale menubalk met grote letters REGIO staan. Klikt u hierop, dan kunt u kiezen van welke regio u het nieuws wilt lezen. Niet alleen het nieuws uit de gebieden van de AD-regiotitels, maar (door een samenwerking met vele collega’s in het land) ook uit de rest van Nederland.

In de AD-app is het regionieuws ook eenvoudig te vinden. Swipe vanuit het startscherm eenmaal naar rechts om in de zogenoemde ‘regionale wereld’ terecht te komen. Hier kunt u maar liefst 4 voorkeursregio’s instellen. U volgt zo dan bijvoorbeeld het nieuws lezen uit zowel Rotterdam als Den Haag, Utrecht en Amersfoort.

Bereik en waardering

De lezers van de AD-regiotitels waarderen ‘hun’ krant jaarlijks met een mooi rapportcijfer, telkens rond de 8. Van den Bosch: "Ze stellen het regionale nieuws zeer op prijs, maar zeggen er wel altijd bij dat ze graag nog méér regionaal nieuws zouden willen lezen, en vaak ook wat meer duiding en diepgang. Daarom komen we nu op zaterdag met meer diepgravende verhalen. In het weekend kun je daar de tijd voor nemen als lezer."

De regionale titels vormen met hun verhalen een belangrijk nieuwsfundament voor AD.nl, de landelijke site van het AD. Al de AD-regio’s liggen in de Randstad en daar gebeurt gewoonweg heel veel. Veel onderwerpen die regionaal beginnen, zijn of worden ook landelijk nieuws op AD.nl."

Waar schrijft het AD over in de regio?

De AD-regiotitels berichten over alles wat zich afspeelt binnen hun gebied: van de plaatselijke politiek en economie tot misdaad, evenementen en amateursport. De regiokranten hebben veel gemeen, aldus Van den Bosch. "We schrijven toegankelijk voor een groot publiek en spitsen thema’s altijd toe op mensen en menselijke verhalen: wat betekent dit nieuws voor jou persoonlijk?" Afgezien hiervan heeft elke regiotitel wel zijn eigen ‘look & feel’. De redactie wil laten zien dat het de mentaliteit van het gebied begrijpt en de taal van de stad of het gebied spreekt.

Elke regiotitel heeft ook z’n eigen thema’s waar het accent op wordt gelegd. In Utrecht staat bijvoorbeeld huisvesting al tijden hoog op de agenda - lang voordat dit ook landelijk zo’n heet hangijzer werd. In Rotterdam is dan weer meer aandacht voor misdaad, omdat daar toch relatief meer en/of zwaardere criminaliteit is.

In gebieden als het Groene Hart en Rivierenland wordt daarentegen weer meer geschreven over de natuur en de agrarische sector, bijvoorbeeld in verband met de stikstofproblematiek. Ook kerkelijke thema’s leven hier meer dan in de grote steden, waar de ontkerkelijking groter is.

De feiten

7 regiotitels met en 18 edities

  • AD Rotterdams Dagblad (5 edities): edities Rotterdam Stad, Rotterdam Oost, Waterweg, Voorne-Putten en Hoekse Waard
  • AD Haagsche Courant (4 edities): edities Den Haag Stad, Delft, Westland en Zoetermeer
  • AD Utrechts Nieuwsblad (3 edities): edities Utrecht Stad, Utrecht Oost en Utrecht Zuid
  • AD Groene Hart (3 edities): edities Alphen aan den Rijn, Woerden en Gouda
  • AD Amersfoortse Courant (1 editie) TEXT
  • AD De Dordtenaar (1 editie)< TEXT
  • AD Rivierenland (1 editie) TEXT

Op 3 plekken

  • In de krant: de regionale titels van het AD bevatten elke dag een speciaal regiokatern met nieuws en achtergronden.
  • Op AD.nl:klik in de bovenste horizontale menubalk op REGIO en kies van welke regio je het nieuws wilt lezen.
  • In de AD-app: swipe vanuit het startscherm eenmaal naar rechts naar de ‘regionale wereld’ en stel tot vier voorkeursregio’s in.

Regionale nieuwsberichten dagelijks in uw mailbox

Elke regioredactie verstuurt dagelijks een nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws van dat moment. Zo hoeft u niets te missen. En als extraatje elke vrijdag ook een weeknieuwsbrief met een selectie van het nieuws van die week.

Regionale pushberichten bij groot nieuws

Uit elke regio kunt u ook zogenoemde 'pushberichten' ontvangen wanneer er groot nieuws is. U bent dan als eerste op de hoogte. Ga in de app naar ‘Menu’ en tik op de instellingenknop (het tandwieltje rechtsboven). Selecteer vervolgens welk type pushberichten (notificaties) u wilt ontvangen via de schuifjes die erachter staan.

Bron: AD

Gerelateerde artikelen