Jaap Groenendijk
16-05-2017

Het feministisch opinieblad Opzij krijgt een nieuwe uitgever

Veen Media neemt afscheid van Opzij. Eén man gaat proberen het feministisch maandblad voor vrouwen in rustiger vaarwater te brengen.

Het feministisch opinieblad Opzij krijgt een nieuwe uitgever

Uitgeverij Veen Media neemt afscheid van het feministisch maandblad Opzij omdat het niet langer "in de strategie past". En voormalig uitgever van HP/De Tijd, Hans van Brussel, gaat als man proberen het opinieblad voor vrouwen in rustiger vaarwater te brengen. Hans van Brussel: "Opzij bevindt zich [...] in een moeilijke situatie, maar de maatschappelijke relevantie van het blad is onverminderd groot."

Roos Vermeij, voorzitter van de Stichting Opzij, ziet het wel zitten: "Het is fijn om een nieuw uitgeefhuis te hebben gevonden voor Opzij in een tijd waarin vooral bij jongere vrouwen sprake is van groeiende belangstelling voor het feminisme. [...] De Stichting heeft gezocht naar een nieuwe uitgever die ook alle nevenactiviteiten zoals de Opzij Top 100, de Opzij Literatuurprijs en de Opzij-leerstoel voortzet."

Evenals destijds bij HP/De Tijd (en vele andere bladen) is er bij Opzij sprake van dalende verkoop in een lastige markt. Niettemin is het Hans van Brussel toen gelukt om het bestaansrecht van HP/De Tijd te bewijzen. En nu is hij overtuigd dit weer te kunnen doen voor Opzij. Hans van Brussel: "We gaan proberen om met een grotendeels nieuw team Opzij weer bij een groeiende groep lezers onder de aandacht te krijgen. Succes is niet verzekerd, maar we denken dat er een serieuze slagingskans is, ook door in te zetten op versterking van nevenactiviteiten als de Opzij Top 100. Tegelijk kijken we naar de redactionele formule en het uiterlijk van het blad. In beide zullen later dit jaar geleidelijk veranderingen zichtbaar worden."

Hoofdredacteur Irene de Bel stopt na het mei-nummer, maar assisteert Van Brussel nog waar nodig om te zorgen voor een goede overgang. "Ik ben heel blij dat Opzij voortgezet wordt, want in de afgelopen drie jaar heb ik ervaren dat het belang van een feministisch maandblad alleen maar is toegenomen."

Gerelateerde artikelen