Flexibel rijden: van private lease tot auto-abonnementen
Een auto bezitten was vroeger heel simpel. Je kocht er een, regelde een verzekering en reed weg. Tegenwoordig zijn er meer opties. Ook zonder een langdurige financiële verplichting.

© Photo by Sascha Bosshard
Van private lease tot shortlease en zelfs auto-abonnementen, flexibel rijden wordt steeds populairder. Maar welke optie past het beste bij jouw situatie? En waar moet je op letten bij het regelen van een verzekering? In dit artikel duiken we in de wereld van flexibel autorijden.
Private lease: zorgeloos rijden voor een vast bedrag
Private lease is de laatste jaren enorm in opkomst. Je rijdt een gloednieuwe auto voor een vast bedrag per maand, zonder je druk te maken over onderhoud, wegenbelasting of verzekering. Alles is inbegrepen, behalve de brandstof (of stroom als je elektrisch rijdt).
Dit is vooral handig als je een nieuwe auto wilt zonder een grote investering te doen. Wel zit je vaak vast aan een contract van minimaal twee tot vijf jaar. Dit maakt private lease minder flexibel dan bijvoorbeeld shortlease of een auto-abonnement. Daarnaast telt het als een financiële verplichting, wat invloed kan hebben op bijvoorbeeld je hypotheekaanvraag.
Auto-abonnementen: ultieme flexibiliteit
Wil je nog meer vrijheid? Dan zijn auto-abonnementen een interessante optie. Hiermee rijd je een auto voor een vast maandbedrag, maar zonder de lange looptijd van private lease. Vaak kun je na een paar maanden opzeggen of zelfs van auto wisselen.
Het grote voordeel is de flexibiliteit. Je betaalt iets meer dan bij private lease, maar je zit niet vast aan jarenlange contracten. Dit is ideaal als je tijdelijk een auto nodig hebt of gewoon regelmatig wilt switchen van model.
WA verzekering: de basis voor elke autobezitter
Bij een auto abonnement hoef je een WA verzekering niet meer af te sluiten. Dit is namelijk al inbegrepen als je ervoor kiest om een abonnement af te sluiten. Het is de meest basic autoverzekering en dekt alleen de schade die jij met je auto aan anderen toebrengt. Als je bijvoorbeeld per ongeluk tegen een andere auto rijdt, worden die kosten vergoed.
Een WA verzekering voor je auto is vooral geschikt voor oudere auto’s met een lage dagwaarde. Dit omdat schade aan je eigen auto niet wordt vergoed. Rijd je in een nieuwere of duurdere auto? Dan is WA+ of allrisk vaak een betere keuze, zodat ook schade aan je eigen voertuig is gedekt.
Een auto verzekering afsluiten: waar moet je op letten?
Als je zelf een auto koopt (dus niet via lease of een abonnement), moet je zelf een auto verzekering afsluiten. Dit lijkt simpel, maar er zijn een paar belangrijke punten om op te letten.
Ten eerste: kies de juiste dekking. Zoals gezegd is WA verplicht, maar je kunt ook kiezen voor WA+ (beperkt casco) of allrisk (volledig casco), afhankelijk van hoe veel je auto waard is. Daarnaast spelen je schadevrije jaren een grote rol. Hoe langer je schadevrij rijdt, hoe hoger je no-claimkorting en hoe lager je premie.
Verder kan het lonen om extra opties te overwegen, zoals pechhulp of een inzittendenverzekering. Dit is niet altijd nodig. Maar als je vaak onderweg bent, kan het een slimme investering zijn. Vergelijk altijd meerdere aanbieders om de beste dekking voor de scherpste prijs te vinden.
Shortlease: de gulden middenweg
Shortlease zit tussen private lease en een auto-abonnement in. Je rijdt een auto voor een periode van bijvoorbeeld één tot twaalf maanden, zonder een langlopend contract. Dit is perfect als je bijvoorbeeld een tijdelijke baan hebt of niet zeker weet hoe lang je een auto nodig hebt.
Shortlease is meestal iets duurder dan private lease, maar goedkoper dan een auto-abonnement. Bovendien profiteer je van veel van dezelfde voordelen, zoals onderhoud en verzekering inbegrepen in de prijs.
Flexibel rijden wordt steeds makkelijker. Of je nu kiest voor private lease, shortlease of een auto-abonnement.