Vrij Nederland op eigen benen
Met het vertrek van Vrij Nederland uit WPG breekt voor beide een nieuwe fase aan. Na de scheiding o.a. intensief samenwerken met het Amsterdamse debatcentrum Pakhuis de Zwijger.
Het maandblad Vrij Nederland kondigt aan dat het zelfstandig verder zal gaan zonder de uitgever WPG Media. Sander Heijne gaat vanaf 1 april 2024 de kar trekken.
Titel | Periode | Prijs | Korting |
---|
Einde van een tijdperk
Wiet de Bruijn, algemeen directeur van WPG, merkt dat met het afscheid van Vrij Nederland er ook voor WPG een einde aan een tijdperk komt. Er is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om Vrij Nederland een duurzame toekomst te bieden. Maar het mocht niet baten. Volgens De Bruijn heeft de uitgever sinds 2012 8 tot 10 miljoen euro verlies geleden op Vrij Nederland. WPG kiest nu eieren voor zijn geld en zal zich meer focussen op haar andere uitgeefactiviteiten, waaronder boeken.
Ward Wijndelts, vertrekkend hoofdredacteur, verklaart: "Ik kijk met trots terug op alles wat we de afgelopen jaren hebben bereikt. WPG heeft mij vorig jaar gevraagd om een nieuw huis voor Vrij Nederland te zoeken. Die zoektocht is nu ten einde. Nu Vrij Nederland een nieuwe fase ingaat, is dit voor mij een logisch moment om te vertrekken.
Rob van Eijbergen, voorzitter van Stichting Weekbladpers, reageert: "Na een grondige zoektocht zijn we ervan overtuigd dat Vrij Nederland onder leiding van Sander Heijne en in samenwerking met Pakhuis de Zwijger op onafhankelijke wijze nog vele jaren belangrijke progressieve journalistieke producties kan blijven maken."
Samenwerking met Pakhuis de Zwijger
Vrij Nederland zal na de scheiding "intensief samenwerken" met het Amsterdamse debatcentrum Pakhuis de Zwijger, waar ook freelancers van Vrij Nederland op donderdagmiddagen bijeenkomen.
Pakhuis de Zwijger is een bekend debatcentrum en ontmoetingsplaats in een voormalig pakhuis aan de Piet Heinkade, vlakbij het Centraal Station. De missie van Pakhuis de Zwijger is om een platform te bieden voor discussie, debat en innovatie over actuele maatschappelijke kwesties. Het fungeert als een broedplaats voor ideeën en een ontmoetingsplek voor mensen uit diverse disciplines en achtergronden.
Het programma van Pakhuis de Zwijger omvat een breed scala aan evenementen, waaronder lezingen, debatten, tentoonstellingen, workshops en culturele activiteiten. Deze activiteiten richten zich op thema's als duurzaamheid, stedelijke ontwikkeling, kunst en cultuur, technologie, en sociale rechtvaardigheid. De raakvlakken met een opinieblad als Vrij Nederland zijn evident.
Oeds Westerhof, directeur-bestuurder van Pakhuis de Zwijger, zegt: ‘Het zelfstandige Vrij Nederland zal de programmering van Pakhuis de Zwijger versterken. In de afgelopen periode heeft Pakhuis de Zwijger veel geïnvesteerd in mogelijkheden om online programma’s te maken, waar Vrij Nederland van kan profiteren."
Een nieuw digitaal platform
Zeker ook die online ervaring en mogelijkheiden van Pakhuis de Zwijger zal Vrij Nederland goed kunnen gebruiken. De nieuwe hoofdredacteur Heijne wil namelijk inzetten op de ontwikkeling van een nieuw digitaal platform. Het papieren magazine zal worden gecontinueerd, maar vanaf het najaar zullen er aanzienlijk meer artikelen, podcasts en video’s op de website worden gepubliceerd. Naar verwachting zullen de eerste contouren van dit nieuwe platform vanaf september 2024 zichtbaar worden.
Enkele mijlpalen in de geschiedenis van Vrij Nederland
- 1940: Oprichting van Vrij Nederland als verzetsblad tijdens de Tweede Wereldoorlog.
- Na 1945: Evolutie tot een progressief opinieblad, bekend om zijn onafhankelijke journalistiek.
- Jaren '60-'70: Tijdperk van maatschappelijke en culturele veranderingen; Vrij Nederland speelt een rol in het debat.
- 1980: Lancering van de website en uitbreiding naar digitale media.
- 2018: Samenwerking met Pakhuis de Zwijger voor debatten en discussies.
- 2024: Vrij Nederland gaat zelfstandig verder zonder uitgever WPG Media, met focus op samenwerking met Pakhuis de Zwijger.