Jaap Groenendijk
25-11-2017

LINDA.tv weet de ogen op zich gericht

Het magazine (of beter gezegd "het merk") LINDA krijgt een eigen online tv-kanaal

LINDA.tv weet de ogen op zich gericht

Het magazine (of beter gezegd "het merk") LINDA krijgt een eigen online tv-kanaal: LINDA.tv. Via de website en de speciale apps voor Apple en Android kun je nu dagelijks bekijken wat LINDA vindt dat je moet zien: leuke fragmenten van recente tv-programma's, populaire online video's en eigen LINDA (vlog)produkties. Het idee is "wij doen het zoekwerk, filteren het kaf van het koren, en maken zelf nog iets leuks. En jij hoeft alleen maar bij ons in te loggen. Dat is leuk en scheelt tijd."

Is het gratis, zoals het meeste op internet? En zoals LINDA's eigen website Lindanieuws.nl? Nope. Tot 2016 begint, kun je je gratis verlekkeren aan wat er al is en wat er nog gaat komen. Daarna moet je er voor betalen: €3,50 per maand of €10 per jaar als je bent geabonneerd op de LINDA. Met name dat laatste is opvallend. Het tv-kanaal heeft kennelijk een geheel eigen business case. Het is niet bedoeld ter meerdere glorie van het magazine. Maar het moet zelf geld genereren - meer dan het kost. En wel vanaf dag 1.

Het wordt een interessant experiment. Aan de ene kant lijkt het plan té ambitieus in deze tijden van gratis video's en de 1000-en-1 manieren om deze te delen (aangezien LINDA.tv primair uit is op meer abonnees zal het delen van leuke video's beperkt zijn). Aan de andere kant is Linda (of LINDA) als geen ander in staat gebleken aan te voelen wat een grote groep vrouwen wil zien en waarvoor het bereid is te betalen. Kortom, als íemand het kan, is het LINDA.

De tijd zal het leren.

  • Hoe (groot) wordt het verschil tussen het gratis Lindanieuws.nl en het betaalde LINDA.tv?
  • Wordt Lindanieuws.nl hiervoor langzaam maar zeker uitgekleed (geen video's meer?) om de abonnementsprijs voor LINDA.tv te billijken?
  • Gaat het niet (of beperkt) kunnen delen van leuke items leiden tot meer abonnees? Of irritatie?
  • Zijn er over een paar jaar ook gratis popualire vlogs voor volwassenen, zoals die er nu zijn voor de jeugd?
  • Lukt het om LINDA.tv advertentie vrij te houden?
  • Of zal het op een gegeven moment acceptabel zijn dat zelfs op betaal-tv reclame zit?

We kennen de toekomst niet. En de toekomst is bovendien maakbaar. Het begin ziet er in ieder geval weer helemaal "des LINDA's uit" een gelikte mix van mooi, grappig en aangrijpend. Want, zoals ik al zei: "als íemand het kan, is het LINDA".

Gerelateerde artikelen