Jaap Groenendijk
16-05-2017

Vrij Nederland maakt haar archief digitaal beschikbaar

In samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, de KB, worden all naoorlogse edities van Vrij Nederland gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt.

Vrij Nederland maakt haar archief digitaal beschikbaar

In samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, de KB, worden all naoorlogse edities van Vrij Nederland gedigitaliseerd. Hierna worden alle digitale edities beschikbaar gemaakt via de website van Delpher.

Oude nummers bekijken in Delpher

Delpher is dé website met historische kranten en tijdschriften. In 2013 gelanceerd door de KB is het een goedmijn met historische informatie: meer dan 30 miljoen gedigitaliseerde pagina's uit meer dan 1 miljoen landelijke en regionale kranten, bijna 100.000 boeken, en tienduizenden tijdschriften. (Sommige gaan zelfs terug tot in de 17de eeuw! ) En nu dus binnenkort ook met (nog meer) oude nummers van het Vrij Nederland.

Lily Knibbeler, algemeen directeur van de KB, en Patrick Swart, directeur WPG Uitgevers, hebben een overeenkomst ondertekend voor digitalisering van het naoorlogse Vrij Nederland tot 1994. Dit zijn overigens niet de eerste edities op Delpher: de oorlogsedities van VN staan er al op.

Vrij Nederland: van verzetskrant tot opinieblad

De eerste Vrij Nederland verscheen op 31 augustus 1940. Vrij Nederland was een echte verzetskrant: illegaal en onregelmatig. Vanaf juni 1945 ging de krant verder als weekblad. En in de jaren daarna groeide Vrij Nederland uit tot een spraakmakend opinieblad met veel bekende (cq. beruchte) journalisten, columnisten en illustratoren.

"Reportages van Gerard van Westerloo, interviews van Bibeb, columns van Renate Rubinstein en Hugo Brandt Corstius, de tekeningen van Peter Vos en Peter van Straaten, de maandelijkse boekenbijlage en de jaarlijkse thriller- en detectivegids waren bepalend voor het linkse levensgevoel."

Vooral in de jaren 70 en 80 was Vrij Nederland zeer invloedrijk. Het opinieblad (nu maandelijks) wordt beschouwd als belangrijk cultureel erfgoed. En zeker de oude nummers verdienen het om digitaal voor iedereen beschikbaar te zijn. Wanneer het werk is afgerond, en alle digitale edities zijn verwerkt, is nog niet goed in te schatten. Zodra dit bekend is, laten we het weten - en gaan we zelf een kijkje nemen.

Gerelateerde artikelen