Uitleg over mobiele abonnementen

Uitleg over mobiele abonnementen

Wie op zoek is naar een nieuw mobiel abonnement, kan kiezen uit verschillende soorten mobiele abonnementen. Maar welk abonnement is het voordeligst en onder welke omstandigheden? Kun je beter voor een sim only abonnement kiezen, of voor een abonnement met toestel? De voors en tegens op een rijtje.

Abonnement met smartphone

Veel consumenten overwegen te kiezen voor een abonnement met smartphone. Je ontvangt dan een telefoon bij het afsluiten van je mobiele abonnement. Het lijkt een cadeautje te zijn, maar dat is het niet. De prijs van het toestel is verwerkt in de maandelijkse kosten van het abonnement.

Als het gaat om een oudere, goedkopere smartphone, betaal je vaak niets bij. Maar als het om een splinternieuwe telefoon gaat, vraagt de aanbieder vaak om een eenmalige bijdrage. Het voordeel is dat je meteen een nieuwe smartphone hebt. Daarvoor betaal je dan wel maandelijks meer dan bij een sim only-abonnement.

Een sim only-abonnement

Wie kiest voor een sim only-abonnement, weet precies wat hij of zij krijgt: alleen een abonnement. Je koopt toegang tot het netwerk, maar moet wel zelf de telefoon daarbij regelen. Een sim only-abonnement heeft daarom vaak een lagere prijs dan een abonnement met toestel.

De meeste consumenten kiezen dit abonnement vanwege de lagere prijs. Ze hebben al een simlockvrij toestel, krijgen een gebruikte van vrienden of familie, of ze zijn van plan er (tweedehands) één te kopen. Het voordeel: lagere maandelijkse kosten. Het nadeel: je moet zelf een telefoon regelen. Meer informatie over sim-only op MobielAbonnement.nl.

Prepaid

Prepaid is een ondergeschoven kindje geworden. De meeste consumenten kiezen voor een doorlopend abonnement of een sim only-abonnement. Bij prepaid koop je een telefoonnummer en tegoed. Is het tegoed op? Dan kun je niet meer bellen, sms’en of internetten.

Het voordeel van prepaid is dat je van tevoren de kosten al weet. Je bepaalt immers zelf hoeveel beltegoed je op de simkaart zet. Prepaid is beschikbaar met en zonder abonnement. De toestellen die daar bij horen zijn meestal wel iets verouderd. Het nadeel is dat de gebruiker telkens nieuw tegoed moet kopen.

Welk abonnement past bij mij?

Om te bepalen welk abonnement het best bij jou past, kun je jezelf afvragen wat voor soort beller je bent. Ben je iemand die altijd bereikbaar wil zijn en meestal met de smartphone in de hand zit? Dan past een mobiel abonnement met toestel of een sim only-abonnement het best bij je.

Hoef je niet altijd te bellen, te sms’en of te internetten, maar wil je wel altijd bereikbaar zijn? Dan kun je kiezen voor prepaid. Ook als het beltegoed op is, blijf je bereikbaar. Je kunt dan alleen niet zelf bellen, sms’en of internetten.

Tips

Ga je op zoek naar een passend mobiel abonnement? Dan is het goed niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de voorwaarden van het aanbod. Een abonnement met ‘onbeperkt bellen, sms’en en internetten’ heeft meestal een zogenaamde ‘fair use policy’. De provider bepaalt dan toch een limiet. Dat limiet staat gelijk aan wat andere gebruikers ongeveer verbruiken.

Het aantal belminuten is van belang. De meeste mensen onderschatten zichzelf. Ze denken dat ze minder bellen, sms’en en internetten dan werkelijk het geval is. Daarom is het een goed idee een iets te grote bundel te kiezen.

Kijk en vergelijk de verschillende mobiele abonnementen. Waar kun je het meest bellen, sms’en en internetten voor de laagste prijs? Kun je voordelig naar vaste lijnen bellen? Hoe zit het met dataroaming en mobiel bellen in het buitenland? Door op dit soort zaken te letten, vind je eenvoudig een mobiel abonnement dat bij je past.